Nyd sæsonerne – og alt det grønne

Nyd sæsonerne – og alt det grønne

Noget af det bedste ved at gå på restaurant er, at man får nem adgang til at nyde sæsonens råvarer. Ikke mindst de restauranter, som går ind for det nye nordiske køkken, benytter sig i høj grad af sæsonens råvarer, og det er en nydelse at gå på restaurant og få de bedste retter lavet af nye grøntsager og andre råvarer fra det danske land.

I forårstiden er det naturligvis Påsken, som tegner sig for en stor del af restauranternes omsætning, og som de glade gæster vi er, møder vi gerne op til en traditionel påskefrokost med alt, hvad dertil hører. Helt klart hører der jo Påskeæg til en sådan frokost, og de fås både, som de er skabt fra hønens side og i kunstfærdige udgaver i chokolade og indpakket i flot glimmerpapir.

Husk grøntsagerne

Mange, især mænd, synes ikke, at et måltid er fuldendt, før der har været kød på bordet, og det gælder ikke mindst, hvis de går ud at spise og skal betale en vis pris for et måltid. Så kan det for nogle virke lidt tyndt, hvis der kun serveres grøntsager, men sandheden er, at en ret sjældent ville være ret sjov eller have stor kulinarisk værdi, hvis der kun blev serveret kød. Det er grøntsagerne, der skaber rettens variation, giver den kulinarisk charme og giver den struktur og god mundfornemmelse.

I vore dage findes der efterhånden også mange gode restauranter, som alene har grøntsagerne i fokus, og man behøver ikke være hardcore veganer for at nyde retterne på disse restauranter.

En tur til Schweiz

En af de ældste og bedste vegetarrestauranter ligger i den schweiziske by Luzern, hvor familien Hiltl i mange år har drevet en vegetarrestaurant under familienavnet.

I sin kogebog “Vegetarisch nach Lust und Laune” gengiver de en lang stribe af deres bedste opskrifter, og man kan ikke blive andet end begejstret for, hvad man kan lave ud af sæsonens grøntsager. Hvis du besøger Luzern, kan vi kun anbefale dig at besøge denne restaurant, som er i topklassen i sin kategori.

Hiltl forsøger ikke at finde erstatninger for kødet, men lader grøntsagerne få deres eget liv i de retter, de skaber. Det bliver til de lækreste ting som aspargesfrikassé, siciliansk ratetouille og gullasch med pepperoni og æbler – alt sammen ting, som løfter det vegetariske køkken op i en ny liga.

Husk det danske marked også

Vi kan kun anbefale dig også at afsøge det danske marked for vegetariske restauranter. Her er der efterhånden en del, som har skabt deres menukort ud fra et vegetarisk koncept, og vi synes, det er vigtigt at støtte disse steder, som ikke bare har en enkelt stedmoderlig vegetarret på menuen, men rent faktisk dyrker dette køkken i det egen ret.